top of page

BİSİKLETİM ve EKİPMANLARIM

Ben yüklü bir bisiklet ile uzun yollar yapmaya karar verdiğimde aslında neredeyse hiç bilgim yoktu. Bu işler nasıl olur? Yanıma ne alacağım? Acaba becerebilecek miyim? gibi sorularım vardı. Ancak çok araştırdım, çok uğraştım. Kısa zamanda olmuyor her şey maalesef. İlk başta kendi kadromu alırım ve diğer donanımları toparlar kendi bisikletimi kendim toplarım diye düşünmüştüm. Ancak araştırmalarım sonucu istediğim donanımlara hatta fazlasına sahip olan, VSF-Fahrradmanufaktur TX-400 (Rohloff) ile tanıştım. Aynı zamanda daha ucuzdu kendi topladığımdan, ben de kararımı bu yönde verdim ve çok memnunum.

BİSİKLET: Daha önce de belirttiğim gibi bisiklet VSF-Fahrradmanufaktur TX-400(rohloff) 25CrMo-4 bir kadroya sahip.  Bu malzeme yüksek dayanım sağlayan, mukavemeti 950N/mm² ye kadar olabilen, ısıl işlem yapılabilen ve kolaylıkla kaynaklanabilen bir çelik tipidir. 180kg taşıma kapasitesi bulunmakta. Çantalar, su, yemek hariç bisikletin boş hali 17.5kg'dır. Bisikleti ben Türkiye'de Bisiklet Gezgini'nden almıştım ancak şu an Yunanistan'a taşınmaları sebebiyle Türkiye'de VSF satıcısı bulunmuyor. Almanya satış fiyatı: 2600€.

VİTES SİSTEMİ: Bisiklet üzerinde kapalı vites sistemi olan Rohloff speedhub 14 vites bulunuyor. 14 vites oldukça yeterli ve vites oranı 530 gibi oldukça yüksek bir değerde. Bu da benim yokuş tırmanırken oldukça işimi görüyor. 5000km'de bir yada yılda bir defa yağını değiştirerek yola devam edebiliyorsunuz. Bakımı oldukça az ve kolay. Yedek parçalarını ve yağını yanınızda taşımanız lazım. Dünyanın her köşesinde tedarik edebileceğiniz bir şey değil maalesef. TX-400'ün Deore-XT seti olan modeli de mevcut. Rohloff ve SON 28 dinamo için 1250-1300€ kadar ekstra ödemeniz gerekiyor.

DİNAMO HUB/VOLTAJ DÜZENLEYİCİ/BATARYA: Ön göbekte bulunan dinamo sistemi. SON 28 dynamohub sayesinde tekerleklerim döndüğü sürece elektrik üretebiliyorum. Sürtünmesi oldukça düşük, hatta dinamo sistemleri arasında en düşük değerlere sahip dinamo sistemidir. Verimliliği gayet yeterli geliyor, sizin tekerleğinizin dönme hızına göre belirli aralıklarda elektrik üretiyor. Ortalama bir sürüş seyrinde; 15km/saat hızında 28" bir tekerlek boyutunda %65 verimliliğe ulaşabiliyor. 30km/saat hızın üzerine çıktığında zaten full kapasite şarj edebiliyor ancak ortalama bir hızı baz almakta fayda var. 

Dinamo tek başına yeterli gelmeyecektir. Çünkü düzensiz elektrik üretiyor. Yani, şarj etmek istediğiniz cihazı direk dinamoya bağlarsanız tekerleğin dönüş hızına göre üretim yaptığı için voltajda değişimler gösteriyor ve cihazınızı bozabilme ihtimali yüksektir. Bu nedenle voltaj düzenleyici kullanmak gerekiyor. Voltaj düzenleyici konusunda çok model araştırma fırsatım oldu ve Busch&Müller E-werk ile tanışıp karar verdim. Bu arkadaş farklı değerlerde gelen akımı düzenleyerek cihazları güvenli bir şekilde şarj etme olanağı sağlıyor. Akım ve voltajı bir düğme yardımıyla ayarlanabiliyor. 8km/saat hızın üzerinde çalışmaya başlıyor. 13.3V ve 1.5A değerlerine kadar verimliliği arttırabiliyorsunuz. Bu ne demek? Cep telefonlarınızda kullandığınız "hızlı şarj" cihazları 2.1A e kadar destekleyebiliyor. Bu nedenle 1.5A gerçekten olağanüstü bir değer. 

Dinamo yanında Samsung 11300mah taşınabilir batarya kullanıyorum. E-werk direk bataryaya bağlı ve hareket ettiğim sürece şarj ediyor. Bu sayede batarya üzerinden istediğim cihazı düzenli olarak şarj edebilmemi sağlıyorlar.

AYNAKOL/KASET/ZİNCİR: Aynakol olarak tek yaprak Lasco CF12 Alüminyum 42 dişli aynakol kullanılıyor. Henüz ömrü konusunda deneyim sahibi olamadım çünkü 10.000km'nin biraz üzerinde yol yaptım henüz.

 

Kaset, Rohloff kendine özgü tek yaprak 16 dişli kasetini kullanıyor. Bu kaset ile birlikte bir de kaset taşıyıcı denilen kanallı bir parça da bulunmakta. Bu kaset taşıyıcı ve kasetin kendisinin değişik dişli sayısında seçenekleri bulunuyor. Farklı kadro tipine sahip geniş maşa boşluklarına uyum sağlamak için daha geniş Rohloff XL göbekler de mevcuttur. Ayrıca, Rohloff kaseti sökebilmek için kendine özel aparatı bulunuyor ve bunu da yanınızda taşımak zorundasınız.

Zincir, KMC 610RB paslanmaya karşı dirençli bir modeli kullanılıyor. Aslında dayanıklı çıktı diyebilirim. 8000km civarında zincir artık bir hayli sarkmaya başlamıştı, iyi bir rakam bence. Tedarik etmesi biraz zor, eski bir model haline geldi sanırım artık. Eşdeğer modeller mevcut, değiştirme vakti gelince model değişimi yapacağım. Zincirin etrafında koruyucu görevi olan Hebbie Chainglider plastik bir düzenek var. Arka kaset tarafından bir bölüm sökülerek zincir temizliği ve yağlaması yapılabiliyor kolayca, ancak komple sökmek ve takmak bir hayli zahmetli, enteresan bir sistemi var. İçerisine gerçekten kolay kolay su ve toz almıyor. Sadece zincirin sürmesinden dolayı biraz ses yapıyor o kadar.

Ek olarak Rohloff göbekler için zincir yerine kayış da kullanılabiliyor. Ancak kaset tipi kayışa özel daha farklı bir model kullanmak durumundasınız. Kayış ömrü zincir ömrüne oranla hayli uzun. Kaset değişimine uyum sağlayabilirse göbek milleri ilerleyen zamanda kayış denemeyi düşünüyorum.

FREN SİSTEMİ: Magura HS11 hidrolik V-fren mekanizması tercih edilmiştir. Fren kablolarının içerisinde yağ bulunuyor ve sıvı basıncı fren pabuçlarına iletilerek frenleme sağlanıyor. Yüklü bisikletlerde yokuş aşağı inerken durmanın ne kadar zor olduğunu bilenler bilir. Fren performansından oldukça memnunum, pabuçlar ıslandığında dahi performansı gayet iyi(tabii ki azalıyor). Bakımı kolay ve kolay kolay bakım gerektirmiyor. Fren kabloları oldukça dayanıklı, kablolardan tutup bisikleti havaya kaldırabiliyorsunuz. Sistemin sızdırmazlığı gerçekten çok başarılı. Hava alma-yağ sızdırma gibi bir durumla henüz karşılaşmadım. 7500km civarı sadece yaptığım bakım, pabuçları değiştirmek oldu. Aslında o da keyfi oldu biraz. Yanımda yağ değişim kiti ve yedek pabuçlarını da taşıyorum. 

GİDON SİSTEMİ: Bisikletin üzerinde gelen kendi gidonu flatbar düz gidon ve gidon boğazı ayarlanabilir değildi. Bisikletin ham hali olarak tek dezavantajı buydu bence. Humpert Ergotech Riser olan standart modeli gidonu Ergotech Comfort 25.4mm multiposition kelebek gidon ile, Ritchey Comp Logic V2 olan gidon boğazını Ergotech Swell-R ayarlanabilir gidon boğazı ile değiştirdim. Böylece sele üzerinde daha dik bir oturuş pozisyonu sağladım. 

SELE: Gün içerisinde uzun saatler boyunca özellikle sıcak havalarda sele üzerinde oturunca her ne yaparsanız yapın popo kısmı tahriş oluyor ve ağrı yapabiliyor. Sürekli bir şekilde krem sür onu yap bunu yap da olmuyor. Bu yüzden ben de dünyadaki bir çok bisikletli gibi tercihimi Brooks B17 Special olarak kullandım. Brooks seleler bildiğiniz üzere deridir. Bu nedenle yumuşaması için belirli bir süre kullanmanız gerekir ve bir süre sonra poponun şeklini alır. Bakımı konusunda çok hassas bir durum yok. Ben şahsen seleyi aldığımdan beri(2 yıl) ilk aldığım gün ilk yağlamasını yaptım bir kere de 1 yıl sonra bir yağlama yaptım ve şimdiye kadar sorun yaşamadım. Hiç yağlamayan da var sürekli yağlayan da var, ancak Brooks'un önerisi düzenli yağlanması gerektiği yönünde. En çok güneşten zarar görüyor gibi geliyor bana, güneşle temasını mümkün mertebe engellemekte fayda görüyorum. 

PEDALLAR: Shimano PD-MX80 modelidir. Baya ağırlar, 500gr ağırlığa sahipler. SPD pedal kullanmak hoşuma gitmediği için platform pedal kullanıyorum. Yüzey alanları oldukça geniş, üzerindeki tırtıklar sayesinde ayakkabı tutuşu iyi derecede ve paralelkenar şekli sayesinde pedal dik konumda dururken bile pedala bastığınızda kolaylıkla düz konuma gelerek ayağıma oturuyor. Benim hoşuma gidiyor. Bu pedallar keyfi ekipmanlarımdan biri, daha hafif bir model tercih etmek daha iyi olabilir size kalmış.

BAGAJLAR ve ÇAMURLUKLAR: Bagaj demirleri bisikletin üzerinde gelen ön bagaj Tubus Tara ve arka bagaj Tubus Cargo Classic modelleridir. Tubus Cargo Classic modeli 533gr ve 26kg'lık maksimum yük kapasitesi var. Tubus, bu bagajın 40kg testinden geçtiğini ancak yasal sebeplerden dolayı 26kg'lık bir kapasitesi olduğunu belirtiyor. Tubus Tara ise 360gr ağırlığa sahip ve taşıma kapasitesi 15kg. İki bagaj da 25CrMo4 malzemeden üretilmiştir. 

Bisikleti satın almadan önce kendim toplamayı planladığım için 1 adet Tubus Tara ve 1 adet Tubus Logo Classic bagajlarımı önceden almıştım. Tubus Logo Classic de Cargo modeli ile aynı kapasiteye sahip ancak 150gr kadar daha ağır. Bir ara onları da değerlendireceğim. 

Çamurluklar, SKS Edge Guard modeli dayanıklı ve fazla ses yapmayan çamurluklar. Tedavülden kalktılar sanırım. Arkadakinden gayet memnunum, bağlantı nokta sayısı daha fazla olduğundan daha stabil bir yapısı var ancak öndekinin tek bir bağlantı noktası olması çamurluğun kolay eğilmesine sebep olabiliyor. Zaten bir kere otobüse koydum bisikleti ilk seferinde ön çamurluk eğilmiş. Bu durumun malzemeden değil de bağlantı şeklinden olduğunu düşünüyorum. Genel itibariyle güzel çamurluklar.

ÇANTALAR: Arka çantalar Ortlieb Bike-Packer Plus modelidir. 2200gr gibi bir ağırlığa ve 42 litre kapasiteye sahipler. Bu hacim gerçekten iyi bir değer, bir çok ekipmanı sığdırabilirsiniz. Ön çantalar Ortlieb Sport-Packer Plus modelidir. 1680gr ağırlığa ve 30 litre kapasiteye sahipler. Gidon çantası Ortlieb Ultimate 6 Plus modelidir. 740gr ağırlığa ve 7 litre kapasiteye sahip. Tüm çantaların boş ağırlığı 4620gr kadar, aslında az değil ama çantaların su geçirmezliği zaten tartışılmaz yapacak bir şey yok . Bir çok kişi de kullanıyor ve biliyordur zaten. Bir tane de sele altı küçük bir çantanın patlak lastik tamiri için gerekli yama seti, levyeler, minik bir ayarlı anahtar ve multitool bulunuyor.

SULUK/SULUK KAFESLERİ/SU TORBALARI/YAKIT TANKI: Kadro üzerinde standart gelen iki adet 1 litrelik suluk kafesleri mevcut. Ayrıca iki adet kafes takabilmek için alt ve üst kadro borusu üzerinde kafes takabilmek için delikler ve vidaları mevcut bulunuyor. İki adet suluk kafesine ek olarak bir adet 1.5 litrelik suluk taşımaya yarayan XLC BC-A07 ayarlanabilir bir suluk kafesini kullanıyorum. Bu kafeste genelde MSR 887ml yakıt tankı bulunur. 

Su matarası olarak 2 adet 1 litrelik Ferrino ALU Drink LT1 alüminyum su mataraları kullanıyorum. Mataralarla birlikte üzerinde koruyucu gidon süngerine benzer bir malzemeden yapılmış kılıf bulunuyor. Bu kılıf kısa süreli de olsa  suyu soğuk tutabiliyor ve kılıfın omuz askısı da mevcut yanınızda taşımak için kolaylık sağlıyor. Kılıflar mataraların kafes içerisinde titreşimden dolayı ses çıkarmalarını da engelliyor. Hoşuma giden bir durum.  

Su torbaları, MSR DromedaryBag 4lt ve 10lt'lik iki adet bulunuyor. Bunlar içme suyu/temiz su için kullandığım torbalardır. Sağlıklı ve güvenli BPA-free patentli ürünler. BPA; Bisphenol-A olarak tanımlanan ve östrojen gibi davranan bir kimyasal maddedir ve tehlikelidir.

Kullanma suyu ve duş için kullandığım torba Ferrino Solar Shower. Bu torba 20 litrelik, katlanabilir ve neredeyse ağırlıksız. Siyah yüzeyi sayesinde, suyun çabuk ısınmasını ve daha konforlu bir duş imkanı sağlıyor. Ağaca asmak için üst kısmında bir tutacak ve alt kısmında da ufak bir vana sayesinde duş yeli gibi bir aparat bulunuyor. Duş imkanı bulamadığınız yerlerde kullanıma uygun bir ürün.

JANT/JANT TELİ/LASTİKLER: Jantlar Rigida Andra 30; çift katmanlı, 36 delikli, 830gr(tanesi) ağırlığa sahip ve maksimum taşıma kapasitesi 130kg olan bir çok bisikletlinin uzun turlarda kullandığı tur jantıdır. Ağırlar ama oldukça güçlü ve dayanıklı jantlar. 

28mm-57mm teker kalınlığı aralığını desteklemektedir. 622mm çapa sahip. Tubeless(iç lastiksiz) sistemine uyum sağlamıyor, ben de kullanmayı düşünmediğimden ve ilerleyen zamanlarda bisiklet kadromu yada çanta düzeneğimi değiştirmeye karar almadığım sürece ömür boyu tercih edeceğim bir janttır kendisi.

Jant telleri Niro ED 2/1.8mm modeli. Bisikletin üzerinde gelen teller ve 2 yıl aşkın süredir kullanıyorum. Henüz bir kırılma ve paslanma gibi bir durum yaşamadım. Hatta jant akordunda da henüz bir sorun olmadı. Gayet memnunum.

Veee lastikler... ben lastikleri en cefakar eleman olarak görüyorum. Bisikleti ve beni taşıdığı yetmiyor gibi bir de onca yükü yüklüyoruz sırtına:) Zaman zaman arıza vermeleri gayet normal. Kaldı ki benim şimdiye kadar lastiğim bir kere bile patlamadı, iç lastiği bile değiştirmedim 2 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen. Toplamda 10.000km'nin biraz üzerinde yol yaptılar. Ankara'da bile kullandım patlamadılar-bu zaman zarfında arabamdaki michelin lastikler 4 kere patladı- eli öpülesi turcunun dostu olan Schwalbe Marathon Mondial 26" 2.0, patlamaya karşı dirençli ve aşırı uzun ömürlü olan lastikleri tercih ediyorum.

20160626_123544_edited.jpg

Lastik ağırlığı 740gr(tanesi). Patlamaya karşı koruma seviyesi ve dayanıklılığı en üst seviyede olan lastiklerden biridir. Yuvarlanma direnci orta seviyede, asfalt yol tutuşu gayet iyi, arazide yol tutuşu orta seviyede olan dayanıklılığa yönelik tasarlanmışlardır. Katlanabilir modeli olması da yanınızda ekstra bir tane taşıma açısından önemli. 26" lastikler dünyanın her köşesinde bulunabiliyorlar ancak ücra yerlerde yedeği lazım olabiliyor.

Pompa, Topeak mini Morph. 178gr, küçük ve kompakt bir alet. Kadro üzerine monte edilmiş bir şekilde duruyor. Şimdiye kadar işimi gördü bir problemimiz yok.

KAMP EKİPMANLARI

UYKU GRUBU(Çadır-Uyku Tulumu-Uyku Tulumu İçliği-Mat)

Çadırım The North Face Tadpole 2, iki kişilik, 3 mevsimlik 2 polü olan bir çadır. 2kg bir ağırlığa sahip. Tek kapısı var. Yalnız olduğum için yeterli geliyor. İçerisinde rahatlıkla hareket edebiliyorum. Hem içeride hem kapı önüne çantalarımın tamamı sığabiliyor. Katlandığında boyutu küçük gerçekten yalnız polleri uzun, bu nedenle ayrı ayrı paketlemem gerekiyor. Polleri arka bagajın üzerine sabitliyorum. Şu anki koşullar için işimi görüyor ancak ilerleyen zamanlarda Hilleberg Soulo ile değiştireceğim. 

Uyku Tulumu, The North Face Aleuthian 35/2 derece sentetik bir uyku tulumu kullanıyorum. Ağırlığı 1150gr civarında. Sıkıştırıldığında 2 avuç içine sığabilecek kadar küçülebiliyor. Derece açısından arada bir derecede, yaz için biraz fazla sıcak kalıyor fermuarı açıp üzerimi örterek kullanıyorum. İçine girersem çok yakıyor. Kış şartlarında ise yeterli bir tulum değil açıkçası. Dünya turunda kullanmak içi yetersiz olduğundan The North Face Inferno -29 ile değiştireceğim. Inferno, tüm kış koşullarında işimi rahatlıkla görebilecek bir tulumdur. Yüksek irtifa dağcılığında kullanılmakta. 800 fill kaz tüyü dolgu malzemesi ile doldurulmuş dış katmanı su geçirmez bir uyku tulumu ve 1644gr ağırlığında. Bu tulumu SeatoSummit thermolite reactor fleece uyku tulumu içliği ile desteklediğimde -47 dereceye kadar koruma sağlanabiliyor. 420gr ağırlığında ve gerçekten küçük boyutlarda. Uyku tulumu içlikleri uyku tulumuna destek vererek ekstra sıcaklık sağlarlar ve aynı zamanda uyku tulumunuzun terleme ve koku yapma ihtimaline karşı koruyucu görevi de görürler. İçliği aynı zamanda yazlık uyku tulumu yerine de kullanabilirsiniz. yazlık uyku tulumu taşımanıza da gerek kalmaz.

Mat olarak Thermarest Traillite large modelini kullanıyorum. 1kg ağırlığa sahip. Gayet rahat bir mat ve genel olarak memnunum. Ancak katlandığında çok yer kaplıyor, memnun olmadığım tek nokta bu. Hatta bisiklet üzerindeki en büyük ekipmanım matım. Thermarest Neoair all-season SV modeli ile değiştireceğim. Bu model yeni çıktı sayılır. Katlandığındaki boyutları çok küçük. Tüm iklim koşullarında baş ağrıtmayacak bir mat.

KAMP MUTFAĞI(Benzin Ocağı-Tencere Seti-Çatal/Kaşık): 

Kullandığım ocak, MSR Whisperlite benzin ocağı. 430gr ağırlığında(yakıt tankı hariç) ve katlanabilir oldukça küçük bir ocak. Yanında rüzgar kesici de bulunuyor. Bakımları düzenli şekilde yapıldıktan sonra kolay kolay problem çıkarmayacak, dünyada bir çok kişinin kullandığı kendini kanıtlamış bir ürün zaten. Tek eksisi, ayarlanabilir yakıt vanası bulunmuyor. Sabit bir alev gücüne sahip oluyorsunuz ancak çok da büyük bir sorun değil benim için. 

Tencere seti olarak, MSR Solo Quick Cookset kullanıyorum. 320gr ağırlığında, 1.3 litrelik alüminyum tencere ve sert plastik ısı korumalı bir kahve bardağı olan bir pişirme seti. Fazla fazla işimi görüyor. 1.3 litrelik tencere aslında tek kişi için çok bile. İlerleyen zamanlarda SnowPeak Titanium Trek 900 yada SnowPeak Titanium Trek 700 modellerinden birine geçeceğim.  Trek 900 modeli 175gr, Trek 700 modeli sadece 136gr ağırlığında. Tek kişi için idealler ve aynı zamanda küçük oldukları için bardak niyetine de kullanılabilirler.

Çatal/kaşık ikilisi, Litemyfire Spoke kullandığım tek parça tritan malzemeden üretilmiş 8gr ağırlığında bir çatal/kaşık setidir. Asgari oranda iş görüyor ancak plastik hissi pek de hoş gelmiyor bana, bu yüzden ilerleyen zamanlarda Snowpeak titanium Fork&Spoke setine geçeceğim kesinlikle, 39gr ağırlığında ve iki parça titanyum bir set.

ELEKTRONİK DONANIM(Laptop-GPS cihazı-Cep Telefonu-Kamera-Fotoğraf Makinesi-Harici Disk):

Laptop, Lenovo Thinkpad T480 modeli. i7 8550U 16GB Ram 256GB HardDisk modeli. Video, fotoğraf editleme işleri için gayet yeterli hıza sahip, fazla bile. Ancak tercih sebeplerimin başında bu değil, kasa dayanıklılığı ve boyut oldu. Kasası baya sağlam, kolay kolay sıkıntı çıkarak bir kasa değil. 14" lik boyutu ise ne 13" kadar küçük ne 15.6" kadar büyük. Tam ortada bir boyut. 1080p ips panele sahip bir ekranı var. Ağırlığı 1.58kg. Çift bataryaya sahip ve 14 saat pil ömrü bulunuyor. Normal USB portları, Type -C portları, hdmi portu ve kart okuyucu girişlerinin olması kullanım amacıma yönelik olarak ihtiyaçlarımı karşılayacak düzeyde.

GPS cihazım, Garmin Edge 510. Yol bilgisayarı ve navigasyon konusunda yardım aldığım arkadaş:) GPS ve GLONASS uydu ağlarını desteklemektedir. Bisiklet üzerinde ihtiyacım olan tüm verileri ekranda görebiliyorum. Bataryası uzun süre(20 saat) gidiyor. Ağırlığı 80gr. IPX-7 derecede su geçirmezliği var, önemli bir özellik. -20°C/+55°C derece aralığında çalıştığını söylüyor Garmin. Ben -14°C/+48°C aralığında test ettim, bir problem yaşamadım. Şimdilik işimi görüyor, ilerleyen zamanda hava koşulları konusunda yarı yolda bırakırsa değiştiririm.

Cep telefonu, Samsung Galaxy Note 5. Nazik bir cihaz, su geçirmezlik ve dayanıklılık konusunda iyi değil. Kamerası fena değil, cep telefonunu kamera olarak pek kullanmıyorum bu nedenle bu durum benim için elzem değil. Hava fazla ısındığında kapanıyor. Bu seyahat için uygun bir cihaz değil. Değişecek cihazlar arasında bulunuyor.

Aksiyon kamerası, Gopro Hero4 Black modeli. Sandisk Extreme Pro 32GB microSD kart ile birlikte kullanıyorum. Gopro kameraları anlatmaya gerek yok zaten herkes biliyor kalitesini. Su geçirmezliği uygun kabı ile birlikte gayet iyi. Standart hausing ile birlikte 152gr ağırlığında. 1160mAh bataryaya sahip. 4 adet bulunduruyorum. Bağlantı aparatları konusunda oldukça geniş bir yelpaze sağlıyor, ancak bu aparat fiyatları konusu çok fena. Gereksiz pahalılar. 3 adet gidon bağlantı aparatını farklı kombinasyonlar halinde kullanıyorum. 1 adet kask bağlantı aparatı da var. 

Fotoğraf Makinesı, Canon G10 Powershot. 14.7 megapiksel. 350gr ağırlığı var. 5x optik-4x dijital-20x kombine zoom mevcut. Lens: 6.1-30.5mm f/2.8-4.5 (35mm film equivalent: 28-140mm). Doğa fotoğrafları için iyi, iş görüyor. İmkan olursa ilerde daha iyi bir makine düşünüyorum.

Harici Disk, WD MyPassport 4TB. Oldukça küçük ve hafif. Kaç adet kullanacağım hakkında henüz bir fikrim yok:)

Tamamen kişisel zevkim için yanımda taşıdığım JBL Flip-4 bluetooth hoparlörüm de var. Çok seviyorum ve çok memnunum. Müziksiz olmuyor ben yapamıyorum. Ama bisiklet kullanırken kulaklık kullanmak bana göre değil, güvenlik açısından problem çıkarabiliyorlar. Arkadan gelen araçları verimli bir şekilde duymanızı engelliyorlar. Bir de zırt pırt kulaktan düşer, sağa sola dolaşır :) Hoparlör 515gr, ağır ama zevk işte. 12 saat kadar batarya ömrü var, biraz yavaş şarj oluyor sanki. Tamamı ile su geçirmez yapıda, yanınıza alıp denize atlayabilirsiniz. Tam bana göre.

Bunlar dışında; Gopro, fotoğraf makinesi, voltaj düzenleyici(E-werk), GPS cihazı, laptop, cep telefonu şarj aletleri, bataryaları ve yedek kabloları da yanımda bulunur.

YAZLIK ve KIŞLIK KIYAFETLER:

YAZLIK KIYAFETLER: Gömlek ve tişört olarak; The North Face Sequoia uzun kollu gömlek ve aynı modelin kısa kollusu da var. Havalandırması güzel, çabuk kuruyor ve az yer kaplıyor. 1 adet Nike Dryfit kısa kollu tişört var. Bunu önceden spor yaparken de beğenerek kullanıyordum, sonra bisiklette de denedim hoşuma gitti ve kullanıyorum. Yanımda bir adet Btwin Ultralight Rüzgarlık bulunduruyorum. Çok terlediysem ve uzun bir yokuş ineceksem üzerime geçiriyorum. Ağırlığı yok denecek kadar az, yer de kaplamıyor.

 

Şort; Columbia Passo Alto 2 kullanıyorum, biraz riske girerek almıştım bu şortu ancak kullandıkça faydasını gördüm, oldukça elastik bir kumaşı var, çabuk kuruyor ve çok hafif. bunun yanında The North Face Exploration Convertible Pants var 1 adet. Paçaları sökülüp şort olabiliyor, ister pantolon ister şort olarak kullan. Çok memnunum. Tayt kullanmayı sevmiyorum.

 

Ayakkabı; Columbia Techlite kullanıyorum. Havalandırması inanılmaz, ayakkabının içinde rüzgarlar esiyor, koku yapmıyor ve tabanı pedala iyi yapışıyor. Arazide çalı çırpıyı topluyor yalnız, bol dikenli yerlerde dolaşırken ayakkabının üzerinde bir çok şey toplanıyor.

 

Eldiven; yazlık eldiven kullanmak pek bana göre değil sanırım ancak yanımda bir adet uzun parmaklı Btwin 700 Dağ Bisikleti Eldiveni bulunduruyorum. Kısa parmaklı eldivenler güneş altında parmakların dışarda kalan kısımlarını etkiliyor, terleme esnasında kaşındırma da yapıyor bunların yanında kısa-uzun parmak farketmez terleyen elin havalanmasını da engelliyor. Bu nedenlerden dolayı eldiven kullanan biri değilim pek. Bu eldivenleri de 2 kere ya giydim ya giymedim zaten.

 

İç çamaşırı; H&M pamuklu boxer kullanıyorum. Ter emiciliği iş görüyor. 3-4 adet bulunduruyorum. Temiz iç çamaşırı konusu gerçekten önemli. Tahriş olmak kimse istemez.

 

Bisiklet dışı kıyafetler; 1 adet Jack&Jones kot pantolon bulunduruyorum. Uzun süre bir şehirde kalıyorsam yada bir davete, etkinliğe gideceğim zaman giyiyorum. Bu kotun kumaşı da bir enteresan, çok esnek ve kilo değişimine de uyum sağlıyor:) Standart günlük hayatta kullandığımız tipte 1-2 adet tişört bulunduruyorum.

 

Çorap konusu da oldukça önemli. Teri dışarı atabilen, koku yapmayan tipte bir çorap kullanmakta fayda var. Kullandığım çoraplar Gore M Light Mid Socks. 2 adet kısa 2 adet uzun var.

KIŞLIK KIYAFETLER: Mont tercihim The North Face Thermoball Triclimate Jacket üçü bir arada olarak tanımlanan bu monttan yana oldu. Dış katman su ve rüzgar geçirmez yapıda. İç katman thermoball denen bir teknoloji ürünü. İçinde bulunan minik toplar sayesinde vücut ısınızı ciddi anlamda koruyor. Hava aşırı soğuk değilse içinde yanarsınız. -15°C civarlarında terletiyor, daha soğuk bir havada giyilmesi lazım yoksa fazla geliyor. Dışa katmanın koltuk altında bulunan fermuarlı nem tahliyesi de fayda sağlıyor. Genel olarak içerideki sıcak ve nemli hava boğaz kısmında çıkmaya çalışıyor. Yakayı biraz aralayınca işler yoluna giriyor. Başlık kısmındaki gerdirme lastiği sayesinde de başlık kafanızdan uçup gitmiyor ve başınızı sağa sola çevirirken başınızla beraber hareket ederek o da dönüyor. Bu problemi yaşayanlar vardır:) Gevşek bir kafalık giyiyorsanız başınızı çevirdiğinizde başınız hareket eder ama başlık sabit kalır bu da görüş açınızı ciddi anlamda düşürür, hatta kaza yapmanıza bile sebep olabilir. Dikkat etmekte fayda var.

 

Kışlık pantolonum; The North Face Winter Exploration Cargo. Gayet sıcak tutan su geçirmez bir pantolon. Bir miktar esneme payı olduğundan pedal çevirmesi kolay oluyor. Paça kısımlarındaki ipler sayesinde paçayı büzebiliyorum. Bu da paçadan içeri su girmesini bir miktar önlüyor.

 

Kullandığım kışlık bot;  The North Face Ultrafastpack 2 modeli. Gore-tex yapıda hafif ve tüm koşullara asgari düzeyde uyum sağlayabilen bir bot. Su ve rüzgar geçirmezliği gayet iyi, bu konuda henüz problem yaşamadım. Ancak düşük sıcaklıklarda ısı yalıtımı pek yeterli gelmedi bana. Gerçi ayakları ısıtmak pek de kolay olmuyor maalesef. Kalın ve uzun kışlık çoraplar ile destekliyorum. Çoraplar, Gore Wear Thermo long çoraplar, 2 adet yanımda taşıyorum.

 

Alt termal içlik; The North Face Summit L1 taytı, üst içlik olarak The North Face Hybrit Long Sleeve Crew Neck  kullanıyorum. Çok düşük sıcaklıklarda ideal ama orta derece sıcaklıklarda pişiriyorlar. Çok soğuk olmadığı sürece giymiyorum.

 

Kullandığım kışlık eldivenlerim; Gore C5 Gore-tex Thermo Gloves. Su kesinlikle geçirmiyor. Çok soğuk havalarda yetersiz kaldığı durumlar oluyor ben de ince yapıda eldiven içliklerinden kullanıyorum. Ekstra katman sağlayarak ısınmaya katkıda bulunuyor.

 

Yüzümü korumak için kullandığım balaklava; The North Face Patrol Balaklava. Yüz bölgesi için yeterli geliyor ancak kask takılı olduğu zaman kafa bölgesini sıcak ve kuru tutamıyor, su geçirmez bir ürün değil tabii ki. Mont kapüşonu sıcak ve kuru kalmamı sağlıyor ama altına kask giymek biraz rahatsız edici olabiliyor. Kafayı sağa sola çevirmek eziyet hale gelebiliyor. Kask kesinlikle kullanmak durumundaysam ve yağış çok şiddetliyse su geçirmez bir kask kılıfı kullanıyorum. Gore C3 Gore-tex Helmet Cover iş görüyor ve aynı zamanda reflektörleri sayesinde ekstra görüşe de katkı sağlıyor.

IMG_20180819_181737_229_edited.jpg
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page